zaterdag 15 september 2012

Paparazzi der Paparazzies is niet meer.

Afgelopen donderdag middag werd bekend dat op 67 jarige leeftijd Joop van Tellingen was overleden. Van Tellingen had sinds 2009 blaaskanker maar leek aanvankelijk op te knappen. Echter de laatste twee weken ging de gezondheid van Joop ontzettend snel achteruit. Misschien was zijn ziekbed wel zijn grootste nachtmerrie. Joop ligt ziek op bed en het nieuws bleef via de televisie maar binnenkomen en hij kon daar geen deel van uitmaken.


Joop van Tellingen

Joop van Tellingen begon zijn fotografiecarrière op 16 jarige leeftijd bij de Telegraaf. Na een aantal keren foto’s van bekende Nederlanders te hebben aangeleverd, werd hij door aanmoediging van Henk van der Meijden (de oprichter van roddelblad Privé) roddelfotograaf. Joop noemde tijdens zijn veertig jarige jubileum zes jaar geleden ‘de uitvinder van de roddelfotografie”. Joop had samen met zijn zoon Dennis, een fotobureau gespecialiseerd in Paparazzi fotografie. Ondanks de enorme concurrentie van de amateur fotograaf die op de PC de BN’er lastig valt en zijn foto’s voor een habbekrats aan de media verkoopt, is het fotobureau van fotografie van Tellingen uiterst succesvol. Toch kon hij zich hierover terecht opwinden. ‘Die gasten verpesten de markt. En zo werd in de media kwaliteit steeds minder van belang’. Zijn soms agressieve werkwijze kwam hem meerdere malen op een schorsing van zijn opdrachtgevers te staan. Niet zelden kreeg Van Tellingen klappen, maar in de loop der jaren werd hij zelf een bekende Nederlander en kreeg hij steeds meer ruimte om zijn werk te doen en werd hij zelfs hartelijk ontvangen.


Foto van Joop van Tellingen Abraham Moskovic met nieuwe geliefde Eva

De ‘Godfather onder de Paparazzi”zoals Marco Borsato Twitterde, had eigenlijk een hele goede band met bekend Nederland. Zo goed zelfs dat hij bij een overleden BN’er misschien wel een betere band met de overledene had dan de meeste genodigden. Zo vond hij het eigenlijk gek dat een overleden artiest heel zijn leven er alles had gedaan om in de picture te komen, en dan op zijn eigen overlijden in stilte wordt begraven of gecremeerd.
Mensen waren wel altijd wantrouwend als Joop welgemeend interesse toonde. Dat is inherent gekoppeld aan het werk van gossipfotograaf.
Joop kon genieten als zijn foto’s in de bladen verschenen. Hij kon dan ook trots zijn op zijn gevestigde reputatie. Zoals Henk van der Meyden en Wilma Nanninga gevestigde namen zijn in de roddeljournalistiek, zo is of was Joop van Tellingen wel Nederlands bekendste Paparazzifotograaf.   

Voor mij was Joop van Tellingen een idool. Die man deed waar ik alleen maar van kon dromen. Was naast paparazzi namelijk ook een genadig bruidsfotograaf. De ultieme combinatie. Toch heeft het heel wat raakvlakken. Je krijgt in beide takken vaak maar één moment om de foto te kunnen maken. En er zijn natuurlijk altijd genodigden die niet op de foto willen en die het bruidspaar zeker op de foto wilt hebben. Voor mij was het dan de uitdaging om die mensen representatief op de foto te krijgen. Zal bij Joop van Tellingen ook niet anders geweest zijn. Het is bij bruidsfotografie ook zaak om onopvallend foto’s te maken. Ik vind namelijk dat de fotograaf geen deel van de bruiloft mag zijn. Zo geldt dat natuurlijk ook als paparazzi.



Een carriere als gossipfotograaf zit er voor mij (nog) niet in, ben ik bang. Toch heb ik in mijn logo de afbeelding paparazzi verwerkt. In Bratislava Slowakije staat het standbeeld ‘Paparazzi’ waar ik mijn logo van heb afgeleidt. Dus heb ik wel degelijk iets met Paparazzi fotografie. Of ik Joop van Tellingen zou kunnen vervangen?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten